Mieszam dwa sery i mam pastę gotową w 5 minut. Wyrazista, kremowa i zdrowsza, niż myślisz
Pasta z sera z niebieską pleśnią to klasyk z czasów PRL. Zamiast francuskiego rokfora używano do niej krajowego produktu o nazwie rokpol. Teraz występuje jako Lazur, jest co najmniej o połowę tańszy od oryginału i tak samo pyszny. Gdy robię z niego to smarowidło, nie ma nic lepszego do świeżego pieczywa.
Jak zrobić pastę z sera pleśniowego blue?
W tej paście łączę ser pleśniowy typu blue z serkiem homogenizowanym, by złagodzić ostre nuty i nadać mieszance kremową konsystencję. Nie potrzebuję do tego nawet blendera, bo równie dobrze mogę rozgnieść wszystko widelcem. Pasta nie będzie aksamitna, ale smak się nie zmieni.
Smarowidło doprawiam sokiem z cytryny, białym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Można też użyć świeżych ząbków lub zrezygnować z tego dodatku, ewentualnie zastąpić go suszoną, mieloną cebulą.
Przepis: Pasta z sera pleśniowego blue
Kremowa pasta na kanapki z sera z niebieską pleśnią.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 222 w każdej porcji
Składniki
- 200 g sera z przerostem niebieskiej pleśni, na przykład Lazura
- 200 g naturalnego serka homogenizowanego 6-7% tłuszczu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- sól do smaku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Blendowanie seraPokrusz ser pleśniowy i zblenduj z serkiem homogenizowanym, dodajac sok z cytryny.
- Doprawianie pastyDołóż do masy czosnek i pieprz, w razie konieczności dopraw solą. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Czy ser pleśniowy jest zdrowy?
Jedzony w odpowiednich ilościach, ser pleśniowy jest wartościowym składnikiem diety. W porcji 100 g zapewnia aż 20 gramów łatwo przyswajalnego białka, które jest podstawowym budulcem w organizmie.
Ser z niebieską pleśnią to doskonałe źródło wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zębów, a także innych minerałów – szczególnie cynku i selenu, które wpierają układ odpornościowy. To wyrób mleczny bogaty w deficytową witaminę B12 oraz inne z grupy B, a ponadto w witaminę A.
Niektóre badania sugerują, że związki wytwarzane w serze przez pleśnie mogą mieć właściwości przeciwzapalne. Występują w nim także probiotyki wspierające zdrowie jelita. Natomiast specyficzne kwasy tłuszczowe mogą usprawniać metabolizm tłuszczów.
Pomimo tych zalet rokfor czy rokpol mają istotne wady. Stugramowy kawałek ma 366 kalorii i aż 30 gramów tłuszczu. To jednocześnie 2,5 grama soli, czyli połowa dziennej dawki, której warto trzymać się dla dobra układu krążenia. Dlatego osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek mogą pozwolić sobie tylko na niewielkie ilości tego produktu.
Najlepsza porcja sera blue dla osób zdrowych wynosi do 30 g dziennie, dostarczając 110 kalorii i 9 g tłuszczu.